Alle scrollverhalen

January 1, 2018

Scrollytelling is een applicatie waarmee we beeldverhalen maken waarbij video, beeld en audio een belangrijke rol spelen in de vertelvorm.

Belangrijke afwegingen hiervoor zijn:
– Het beeld draagt het verhaal
– Er is weinig tekst nodig
– Het onderwerp leent zich voor beleving


Eigen reportages

‘Wat een weer!’: de weerpresentatoren over recordjaar 2018
Weerrecord na weerrecord sneuvelde in 2018. Aan de warme, droge zomer leek geen einde te komen. En we kregen ook nadrukkelijk te maken met de gevolgen van het extreme weer. Hoe kijken de vier NOS-weerpresentatoren daarop terug en wat zegt dit bijzondere weerjaar over het weer bij ons in de toekomst? En: komt er ooit nog een Elfstedentocht?

20 jaar ISS 
Een special waarin André Kuipers vertelt over het ruimtestation, de experimenten en het leven aan boord

Hoe de wereld kennismaakte met aids
Voor de eerste confrontatie met aids moeten we terug naar 1981, naar de allereerste keer dat we hier over de ziekte hoorden. Toen aids nog omgeven was met mysterie, angst en zonder uitzicht op genezing. Beleef de ontdekking van het hiv-virus en aids door de ogen van een arts, buddy en hiv-patiënt. 

Tussen twee werelden – Israël
In Israël wonen een miljoen ultraorthodoxe joden. Zij leven in een gesloten gemeenschap met strikte regels. Toch kiezen steeds meer ultraorthodoxe jongeren voor een ander leven, ook al heeft dat grote gevolgen. We spraken met Yossi, Odaya en Shay over de hoge prijs die je moet betalen, als je de ultraorthodoxe wereld verlaat.

Messi en de vergeefse jacht op de wereldtitel
Messi wordt gezien als de beste voetballer ter wereld, maar zal waarschijnlijk nooit de wereldbeker winnen.

Zo leeft, denkt en droomt de Instagram-generatie van Rusland.
We weten allemaal wie de Russische leider Vladimir Poetin is, maar waaruit bestaat de generatie die al 18 jaar onder hem leeft? Hoe denken zij over de stad Moskou, een thema als homoseksualiteit en hun leider Poetin? En gaan ze eigenlijk wel stemmen, wat zouden ze veranderen als ze zelf president waren en waar dromen ze nog over?

Koraal sterft af: Een kleurrijke dood
Koraalriffen zijn niet alleen mooi om naar te kijken. Het zijn onmisbare ecosystemen voor onze planeet. Maar ze hebben het zwaar. Een groot gedeelte is ziek of dood. In de afgelopen dertig jaar is de helft van alle koraalriffen gestorven. Hoe dat precies komt? Beleef het hele verhaal over deze ‘massamoord onder water’ in onze special.

De eerste Winterspelen 
Op de allereerste Winterspelen in het Franse Chamonix kwamen slechts 10.000 bezoekers af. De verhalen van de helden van toen komen tot leven. We gaan terug in de tijd naar 1924.

Afscheid van het Midden Oosten
Sander van Hoorn was 11 jaar lang  correspondent in het Midden-Oosten. Vanuit Israël deed hij verslag over de Israëliërs en de Palestijnen. Vanuit Libanon was hij verslaggever van de Arabische wereld met gebeurtenissen zoals de Arabische Lente en de opkomst van IS in Syrië en Irak. Dit overzicht toont een bijzondere reis door zijn persoonlijke herinneringen als correspondent.

Vluchtelingenparadijs Uganda

Vluchtelingen mogen in Uganda vrij werken en reizen en hebben recht op basisonderwijs. Sterker nog: ze krijgen gereedschap, kleinvee, bouwmateriaal en een lap grond van 2500 vierkante meter. Dat levert ook wel problemen op, maar de lokale bevolking is enthousiast. In onze special hieronder ontdek je hoe en waarom.

Een halte te ver: Van Raqqa naar de poolcirkel: vluchtelingen worden gek van de stilte
Het is de droom van veel vluchtelingen die Zuid-Europa bereiken: zo ver mogelijk naar het noorden trekken. Maar vluchtelingen kunnen ook té ver noordwaarts terechtkomen: zoals in de Noorse gemeente Vadsø, tussen de poolcirkel en de Noordkaap. Dit is het verhaal van de Syrische arts Wabel. Hij vluchtte twee jaar geleden uit Raqqa, hoofdstad van het kalifaat van IS, en kwam boven de poolcirkel terecht.

De aardbevingen in Groningen: als de aarde beeft en je je huis niet meer in kan.
In deze online special van NOS op 3 gaan we langs bij de 28-jarige Dinand Bouwsema. Hij kocht drie jaar geleden een groot huis in het dorpje Eenum, maar kan er nog altijd niet wonen.

Inside Aleppo
Drie maanden in Aleppo: we zijn hier gewend geraakt aan de dood. In het najaar van 2016 heeft de NOS contact met drie mannen uit Aleppo. Zij vertellen over hun leven in het conflictgebied, dat al jaren in brand staat. 

Inside Jemen
Inside Jemen: het verhaal van een vergeten oorlog. De NOS heeft twee maanden lang contact gehad met inwoners van verschillende steden in Jemen, om een beeld te krijgen van de situatie in het land. Zij vertelden hun verhaal via WhatsApp, e-mail en Skype.

Marlou van Rhijn
De weg naar Rio voor ‘Blade Babe’ Marlou van Rhijn. De verwachtingen in Rio zijn hooggespannen. Lukt het sprintster Marlou van Rhijn twee gouden medailles te halen, op de 100 en 200 meter?  De NOS volgde haar in de laatste maanden van haar voorbereiding voor de Paralympics in Rio. Wat heeft een atlete als Marlou nodig om zichzelf te blijven verbeteren? En welke rol spelen haar blades? 

Vrijheid laat je zien
Keti Koti (‘verbroken ketenen’) is het jaarlijkse festival op 1 juli waarmee het einde van de Nederlandse slavernij wordt gevierd. De NOS heeft zes vrouwen en een man geportretteerd in de kleding die zij op die dag dragen. Wat betekent de viering voor hen? En welke rol speelt het slavernijverleden in hun leven en werk?

Strijd om het Surinaamse zand: zeeschildpad vs. bouwsector
Volgens wetenschappers en milieuactivisten is het strand van groot belang voor een van de unieke natuurverschijnselen van Suriname: de zeeschildpadden die hier jaarlijks duizenden eieren leggen. De Surinaamse bouwsector heeft het schelpzand hard nodig.

Achter ADE
Keti Koti (‘verbroken ketenen’) is het jaarlijkse festival op 1 juli waarmee het einde van de Nederlandse slavernij wordt gevierd. De NOS heeft zes vrouwen en een man geportretteerd in de kleding die zij op die dag dragen. Wat betekent de viering voor hen? En welke rol speelt het slavernijverleden in hun leven en werk?

We Rock
Het was een topjaar voor de Nederlandse muziek. Kensington was op Spotify de meest gestreamde band. NOS op 3 sprak Kensington backstage vóór een uitverkocht concert in de Ziggo Dome.

V&D medewerkers Ad & Gerda
Het was op zijn zachtst gezegd even slikken voor Ad en Gerda toen ze na het faillissement van V&D zonder werk kwamen te zitten. Nu, een klein jaar later, blikken ze terug op de afgelopen tijd. “Ik zie het nog wel positief in”, zegt Ad.


Fotoverhalen

Willem Alexander 
50 jaar Willem-Alexander in 30 foto’s. De koning is vandaag vijftig jaar geworden. Bekijk het overzicht van zijn leven tot nu toe in dertig foto’s. Van zijn jeugd op kasteel Drakensteyn tot zijn koningschap nu.

60 jaar World press photo
De verhalen achter de meest iconische World Press-foto’s. Veel foto’s die bij de voorgaande edities hebben gewonnen, hebben door de jaren heen een iconische status gekregen. Maar welk verhaal zit er nou precies achter? We maakten een selectie. 

In beeld de inauguraties van Lincoln en Kennedy tot Obama
Bekijk een aantal bijzondere momenten tijdens inauguraties door de jaren heen:


Overzichten

Ongehoord 
Het hele jaar raast het nieuws door. Veel groepen in de maatschappij zijn onderwerp van het nieuws, maar lang niet iedereen komt aan het woord. Wij zochten deze ‘ongehoorde groepen’ op.

Huis van de Koning 
De afgelopen 50 jaar is er veel veranderd in het gewone, dagelijkse leven van de Nederlanders. We zijn anders gaan eten, communiceren, spelen en recreëren. Onze muzieksmaak is veranderd, al zijn er altijd invloeden uit vorige decennia merkbaar. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mode. Bekijk de online special waarin Domien Verschuuren, Floortje Dessing, Winfried Baijens, Brenda Hoff, Joost Schellevis en Sonja Vogel terugblikken op de ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar.

Hoge bomen
Ismail Ilgun, Jan Roos en Typhoon blikken terug op hun 2016. In de serie Hoge Bomen praten we met ze over het afgelopen jaar in video’s en podcasts.

2017 in beeld
De meest in het oog springende foto’s van 2017 als nieuwsjaar in elf verschillende beeldverhalen.

2016 in beeld 
2016 in beeld: Turkije, Trump, terreur en tranen van geluk. De NOS selecteerde de meest in het oog springende foto’s. Een overzicht in verschillende beeldverhalen.

Uit het Leven 2016 en Uit het leven 2015
Uit het Leven: een eerbetoon aan de doden. Scroll door het overzicht in beeld en geluid, waarin een aantal bijzondere mensen die in 2015 of 2016 zijn overleden.