Een overzicht van de NOS specials

January 1, 2018

Onze specials vertellen op interactieve wijze een verhaal waarmee we de aandacht van de lezer langer vast houden door inhoud en vorm op elkaar af te stemmen. 

Retour rumoer over de pakjes industrie en wat er gebeurd met een retourzending
Nederlanders zijn Europees kampioen retourzenden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die pakjes die jij weer de deur uit doet? En wat zijn de gevolgen van die enorme terugstuurfetisj?

Depressie onder jongeren: Zo voelt een gitzwarte dag
Zes jonge mensen vertellen hoe alledaagse situaties voor hen grote obstakels zijn. In deze special kruip jij een dag in hun hoofd en ervaar je hoe dat voelt.


I HAVE A DREAM – De erfenis van Martin Luther King
Een terugblik op de dromen, daden en de nalatenschap van Martin Luther King jr. aan de hand van vijf belangrijke momenten uit zijn leven.


ONDER DE DUIM – Hoe je telefoon jou in z’n greep houdt
Hoe kan het toch dat we de verleiding door onze telefoon zo slecht kunnen weerstaan? Trillingen, geluiden, meldingen: prikkels maken het steeds moeilijker om je telefoon een poosje te negeren. Waarom kunnen we zo moeilijk zonder telefoon?


Watersnoodramp van uur tot uur: een reconstructie
Wat gebeurde er precies in die fatale nacht? Waarom kwam de reddingsoperatie zo moeizaam op gang? Scroll door de uren voor en na de zwaarste natuurramp in de na-oorlogse geschiedenis, met onder meer unieke kleurenbeelden.
nos-iframe


Special: Lagos door de ogen van de bewoners
Lagos in Nigeria is de grootste stad van Afrika. Hoe is het om te (over)leven in de chaos van deze Afrikaanse megastad? In deze online productie portretteert correspondent Elles van Gelder vier inwoners van Lagos. Beleef Lagos, de stad die uit haar voegen barst, door hun ogen.
00_OG_Image


Special: Witte handel in zwarte mensen
Op 1 juli wordt jaarlijks stilgestaan bij het Nederlandse slavernijverleden, dat diepe sporen heeft achtergelaten in de samenleving. Bekijk deze online special over de rol die slavenhandel en slavernij speelden in de driehoekshandel waarmee Nederland rijkdom vergaarde in de Gouden Eeuw.

iframe
 

Huizenspecial: Kijken, kijken, niet kunnen kopen
Waarom stijgen de prijzen op de huizenmarkt zo hard? Hoe kom je nog wél aan een koophuis? Of kun je gewoon beter (blijven) huren? In de online special Kijken, kijken, niet kunnen kopen beantwoorden we al je vragen.

 iframe-desktop_NOS
 

Voor het kiezen
In de special ‘Voor Het Kiezen’ kies je  een standpunt over een stelling: voor of tegen. Vervolgens krijgt je een video te zien waarin iemand met de tegenovergestelde mening die mening toelicht.

vhk


Uit zicht
De interactieve special Uit Zicht laat een dag uit het lezen van dakloze jongeren zien. Hoe brengt hij zijn dag op straat door? Hoe gaat hij om met zijn persoonlijke bezittingen? En hoe zit het eigenlijk met persoonlijke hygiëne? 

uitzicht-afbeelding


Voor Joden verboden
De special “Voor Joden verboden” laat zien hoe het net rondom de Joden zich langzaam sluit tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat het betekent om langzaam maar zeker verstoten te worden uit de maatschappij. De feitelijke informatie over de anti-Joodse maatregelen wordt afgewisseld met verhalen van zes Joodse getuigen.

jodenster-iframe-desktop


De oorlog van mijn oma
Zes persoonlijke verhalen van de overlevenden van de Holocaust, voorgedragen door de generatie van nu, hun kleinkinderen.

iframe


De geheimen van een voetbaltransfer
In de interactieve special “het geheim van de voetbaltransfer kom je in de wereld van de voetbaltransfers. De special neemt je stap voor stap mee naar het afronden van een succesvolle transfer. Van het zoeken tot een speler tot het maken van een deal. Hoe komt een (miljoenen)transfer nou eigenlijk tot stand?

voetbaltransfer_artikel_gif


65 jaar Molukkers in Nederland
Bekijk in 360 graden een Molukse barak uit het woonoord in het Brabantse Lage Mierde, zoals die eruitzag in de jaren vijftig. Klik op diverse video’s voor korte verhalen van vroeger en nu over Molukkers in Nederland. 

background 


Datadrift
Datadrift left de gevolgen van drie nieuwe wetten op je privacy uit aan de hand van locaties waar iedereen weleens komt. Wat voor rechten heeft de overheid eigelijk als het aankomt op inzage in jouw online gedrag?

Screen Shot 2016-01-10 at 10.21.20


Het DNA van MDMA
Het DNA van MDMA volg je het spoor van de XTC pil terug van de kauwer naar de brouwer. Wat stop je eigenlijk in je mond als je een pilletje slikt?

Screen Shot 2017-05-17 at 09.55.13