Schulden

"De vensterbank van een flat was voor mij een bed"

"Ik wil jongeren ervoor behoeden dat ze dezelfde fouten maken als ik", zegt Gerzon van 23. Hij is betrokken bij een project dat jongeren onder de 18 waarschuwt voor schulden. Gerzon maakte veel schulden en gaat nu als ervaringsdeskundige langs scholen. Daar vertelt hij over zijn tijd als dakloze.

Door een onstabiele thuissituatie ging Gerzon op zijn vijftiende bij zijn oma wonen. In diezelfde periode werd hij tienervader. Het ging bergafwaarts op school en tot zijn grote verdriet mocht hij zijn zoontje niet meer zien. Omdat hij bij zijn oma ook z'n draai niet vond, besloot hij een nieuw leven op te bouwen, ver van al zijn problemen.

Zonder vrienden of familie op de hoogte te stellen, trok hij in bij zijn nieuwe vriendin in Eindhoven. Hij zou weer vader worden. "Ze was zwanger en zou op Valentijnsdag bevallen. Maar het hartje klopte niet. Niet lang daarna gingen we uit elkaar."

'Op straat slapen lukte me niet, dus haalde ik de nachten door'

Zonder diploma, werk of geld keerde Gerzon terug naar Amsterdam. "Mijn familie was niet zo blij met me, want ik had iedereen in de steek gelaten." Sommige vriendschappen gingen verloren, maar een paar vrienden stonden nog voor hem klaar. "De meeste woonden nog thuis, dus ik kon daar niet zomaar vier of vijf weken logeren. Ik wilde ze ook niet tot last zijn. Toen ging ik op straat leven."

"De stad is best wel gezellig als je echt niks te doen heb. Op straat slapen lukte me niet, dus haalde ik de nachten door. Babbelen met dronken toeristen of mee naar een café." Als Gerzon nergens terecht kon, was een flatgebouw in de Bijlmer zijn uitvalsbasis. De bovenste etage was warm en de brede vensterbanken fungeerden als bed.

'Ik heb geleerd dat ik mijn verdriet uitte in woede'

Een bewoner van de flat heeft hem een keer betrapt. "Ik legde uit dat ik geen slaapplek had, maar was bang dat hij de politie zou bellen. Hij kwam terug met thee en twee broodjes. Dat vergeet ik nooit meer." Gerzon realiseerde zich dat hij zo niet verder kon. "Ik was licht ontvlambaar, maar wilde juist vooruit in het leven."

Hij klopte aan bij Streetcornerwork, een Amsterdamse organisatie die zwerfjongeren helpt en onderdak biedt. Zo belandde hij in een traject voor dak- en thuislozen. "In eerste instantie voelde ik me vaak onbegrepen, dus stribbelde ik tegen. Toen ontmoette ik twee mensen die mijn vertrouwen wonnen. Later leerde ik dat ik mijn verdriet uitte in woede. Nu kan ik daar veel beter mee omgaan."

Gerzon probeert jongeren met schulden o.a. te bereiken met raps

Tegenwoordig woont Gerzon met drie huisgenoten en lost nog steeds zijn schulden af. Terugkijkend had hij het anders aangepakt. "Ik zou niet zwart hebben gereden, zodat ik geen boetes zou hebben. Ik zou mijn zorgverzekering op tijd hebben geregeld. Ik was naar school gegaan in plaats van al mijn studiefinanciering uit te geven. Ik gun dit andere jongeren niet. Als ik ze hiervoor kan waarschuwen of een beetje wakker kan schudden, doe ik dat graag."

Deel het verhaal van Gerzon

Twitter Facebook

Meer verhalen

Je voelt je gewoon heel eenzaam, in de steek gelaten en je zit daar maar.

Bekijk het verhaal van Ferdi

Ik heb echt moeten smeken of iemand me wilde helpen

Lees het verhaal van Sarah

Verantwoording

Het verhaal van Ferdi is waargebeurd, maar Ferdi is niet zijn echte naam. Omdat hij zijn verhaal alleen anoniem wilde delen, is hij onherkenbaar in beeld gebracht. De teksten onder de video’s zijn Ferdi’s letterlijke woorden, ingesproken door een stemacteur.

De tekst is gebaseerd op meerdere gesprekken met dakloze jongeren en de volgende instanties: Stichting Zwerfjongeren, U2beHeard, Back-UP, Jongerenpunt Dak- en Thuislozen Amsterdam, Streetcornerwork, Straatconsulaat Den Haag, Iris Zorg Nijmegen, Humanitas Onder Dak, Jongerenloket Rotterdam, CBS en Tim van Rooijen (straatadvocaat).

Meer informatie over dakloze jongeren: Stichting Zwerfjongeren.

Colofon

Met dank aan

Ferdi
Sarah
Gerzon Soenarto
Ben Prins
Kamiel Smit
Annemieke van Put
Ruben Kocx
Thijs de Mooij
Lies van der Boon
Lara Ankersmit